Dan antifašističke borbe u Brezovici Ispis
Autor Tomislav Matošin   
Utorak, 06 Srpanj 2010

Svi pisani i elektronički mediji u Hrvatskoj pisali su o proslavi Dana antifašističke borbe te 69. obljetnici osnivanja Prvog partizanskog odreda u Brezovici gdje je bio nazočan cijeli državni vrh. Jedan od govornika koji je pozdravio skup, na prijedlog i inicijativu Koordinacije HDP, bio je i veleposlanik NR Kine Nj. e. Shen Zhifei.

U svom govoru veleposlanik je odao počast hrvatskim antifašistima koji su bili nositelji slobodarskih ideja. Istaknuo je kinesko savezništvo u Drugom svjetskom ratu, a unatoč prostornoj udaljenosti od Europe, dodao je, tada ih je ujedinjavala moralna potpora saveznika. Dodao je da se antifašistička borba mora obilježavati kako se ne bi zaboravila i ponovila tragedija te da svijet u duhu antifašizma mora nastaviti graditi mir i suradnju u svijetu.

Svoju iskrenost veleposlanik je pokazao i odavanjem počasti antifašistima i žrtvama fašizma polaganjem vijenca, no to je obavio nakon što je završio službeni program bez prisustva novinara odnosno taj njegov čin zabilježio je samo službeni fotograf kineskog veleposlanstva.

 

 

 

 Zahvaljujemo kineskom veleposlanstvu na ustupljenim fotografijama.