Proslavljen Dan Kine Ispis
Autor Tomislav Matošin   
Ponedjeljak, 28 Lipanj 2010

Kao što smo vas pozvali, 21. lipnja u Europskom domu proslavljen je Dan Kine u društvu kineskog veleposlanika Nj. E. Shen Zhifeia, kojem je ovo bio prvi javni nastup i predstavljanje, te 250 gostiju. Organizatori proslave bili su Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva, Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva za gospodarsku i kulturnu suradnju i Europski dom Zagreb.

 

Toga dana u Europskom domu su se zatekli i saborski zastupnici g. Tonino Picula, Stjepan Milinković, te ugledni gosti dr. Ivan Majdak i g. Mladen Vedriš. Svojom nazočnošću proslavu je uveličala i velika prijateljica Kine, naša operna primadona Gertruda Munitić.

 

Urednik i voditelj programa, glavni tajnik Koordinacije HDP i predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Andrija Karafilipović, počasni ambasador međunarodnog prijateljstva NR Kine otvorio je program te pozdravio sve prisutne uz nekoliko riječi o Kini. Prigodnu pjesmu skladanu na hrvatskom i kineskom jeziku, koja se može čuti i na radio-postajama, "Hrvatska i Kina" otpjevao je Yang Xiaoguang.

 

Učesnike i goste svečanosti pozdravio je i veleposlanik NR Kine, Nj. E. Shen Zhifei uz komentar "Kina i Hrvatska danas". U svome predavanju veleposlanik je naglasio kako je Marko Polo, koji je rođen na Korčuli, u 13. stoljeću otvorio povijest trgovinske i kulturne razmjene Kine i Europe. Govorilo se i o otvaranju Kine prema svijetu te o vrlo velikom gospodarskom rastu u posljednjih 30 godina. Veleposlanik je naglasio djelovanje međunarodne krize na Kinu ali i uspješne mjere i reformame koje je vlada provela kako bi se kriza ublažila. "Prošle godine kineski BDP je porastao 8,7 % a pri tome su unutarnja potrošnja i ulaganja pridonijela 144,8 % dok je u prvom tromjesečju ove godine kinesko gospodarstvo raslo 11,9 %", čuli smo od veleposlanika. Također smo saznali i u kojem smjeru ide kineska trgovina i gospodarstvo ali i podatak da u Kini ima više od 150 milijuna siromašnih (po UN-u, osoba koja preživljava sa jednim dolarom dnevno). Usporedba je povučena i s Hrvatskom u smislu velikog nerazmjera u BDP-u između urbanih i ruralnih dijelova. Predavanje je zaključeno lijepom usporedbom kako su Kinezi izmislili papir a Hrvati (Penkala) nalivpero te da će se suradnja između naša dva naroda nastaviti kao što je i ta "suradnja" između papira i nalivpera. Naravno, nezaobilazna je bila i hrvatska kravata.

Tom prigodom, dugogodišnjem djelatniku veleposlanstva NR Kine g. Dake Miaou, Drugom tajniku veleposlanstva, g. Andrija Karafilipović uručio je prigodan poklon kao priznanje za izvrsnu suradnju i dugogodišnji rad s Hrvatsko-kineskim društvom prijateljstva i Koordinacijom HDP.

 

Program se nastavio recitacijama pjesama kineskoga pjesnika i predsjednika Svekineske asocijacije društava prijateljstva Chen Haosua i našega autora Andrije Karafilipovića u izvedbi kazališno-filmskog glumca Ivice Kuneja. Za kraj, prof. Branko Vujanović, akademski slikar i grafičar održao je predavanje uz prigodne slike i fotografije "Tragom Marka Pola".

 

Program je zaključen svečanim otvaranjem izložbe "Naivna umjetnost Kine" te uz prigodni domjenak i zajedničko druženje.