70. OBLJETNICA DESETOG ZAGREBAČKOG KORPUSA Ispis
Autor administrator   
Srijeda, 18 Lipanj 2014

70. OBLJETNICA DESETOG ZAGREBAČKOG KORPUSA

Jubilarna obljetnica

Pod pokroviteljstvom i uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, u do posljednjeg mjesta popunjenoj velikoj vijećnici Gradske skupštine, svečano je obilježena 70. obljetnica 10. korpusa zagrebačkog Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, koji je formiran 19. siječnja 1944. godine. U njegovim redovima u Drugom svjetskom ratu borilo se oko dvadeset tisuća antifašističkih boraca, od kojih je 7. 786 poginulo i ranjeno.

Svečanu akademiju u čast jubileja organizirao je Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u suradnji s Gradom Zagrebom. Uz borce korpusa i druge sudionike NOR-a, na skupu je bilo i više saborskih zastupnika, predstavnika županijskih i lokalnih vlasti, braniteljskih udruga, izaslanik predsjednika Sabora Ivo Jelušić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor te veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstad, stožerni general Anton Tus i glavni tajnik Koordinacije Andrija Karafilipović.

Pozdravljajući posebno borce Desetog zagrebačkog korpusa, predsjednik Josipović istaknuo je da su pobijedile vrijednosti za koje su se oni borili – sloboda, demokracija i bratstvo među ljudima, ali nažalost, rekao je, ta pobjeda nije nikada konačna. "Uvijek se javljaju oni, a vidjeli smo to i za vrijeme Domovinskog rata, koji žele pokoriti druge i od drugih učiniti svoje sluge. Poruka koji šaljete "ne" takvima, bit će vječno u generacijama našeg naroda", naglasio je. Predsjednik Josipović kazao je i da danas Europske unije ne bi bilo bez pobjede antifašizma te da je sama Unija, nakon Drugog svjetskog rata, utemeljena na ideji slobode i mira i poruci kako rata u Europi više ne smije biti. Izrazio je želju da sve ono što su borci Desetog zagrebačkog korpusa dobrog učinili nikada ne dođe u pitanje različitim krivotvorinama i podmetanjima.

Najvažnije je da vrijednosti koje nosi antifašizam – sloboda, demokracija, bratstvo i ljudska prava, nikada ne budu izbrisani iz naših duša

Predsjednik Josipović izrazio je zadovoljstvo što Grad Zagreb čuva herojstvo i ponosan je na svoju antifašističku tradiciju. "Zagreb ima trg koji nosi ime čovjeka koji je vodio antifašističku borbu i nadam se da to ime nikada neće biti promijenjeno", rekao je Josipović, dobivši buran pljesak. Izrazio je nadu i da će Grad Zagreb ponovno imati i ulicu 10. korpusa. "Najvažnije je da vrijednosti koje nosi antifašizam – sloboda, demokracija, bratstvo i ljudska prava, nikada ne budu izbrisani iz naših duša", poručio je predsjednik Josipović.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na skupu je istaknuo da je antifašistička osnova ugrađena u temelje hrvatske državnosti i usporedio je antifašistički rat i Domovinski rat, te konstatirao da su to bili ratovi za slobodu i neovisnost protiv mračnih okupatorskih sila. Okupljenima se obratio veleposlanik Republike Ukrajine Oleksandr Levchenko, istaknuvši da je ponosan što je unuk ukrajinskog partizana, a još više zbog zajedničke pobjede antihitlerovske koalicije u Drugom svjetskom ratu. Podsjetio je na sudjelovanje 3. ukrajinske fronte koja je u NOR-u zajednički s našim partizanskim jedinicama vodila bitke u završnim operacijama. Istaknuo je podršku i veze Ukrajine, ne samo u otporu nacifašizmu, nego i danas u suvremenim stremljenjima Hrvatske.

S posebnim zadovoljstvom pozdravljam preživjele borce i rukovodioce Desetog korpusa zagrebačkog, u kojem su bili i mnogi književnici, znanstvenici i profesori, naglasio je na svečanosti Franjo Habulin, predsjednik SABA RH. "Naša antifašistička borba uključivala, uz onaj ratni borbeni dio, i druge zadatke i fronte kao što su bili briga za obrazovanje ljudi, kulturno-umjetnički rad, zdravstvo, razvijanje nove narodne vlasti i druge jednako važne aktivnosti u čemu je upravo 10. korpus dao velik doprinos" – istaknuo je Habulin. Obraćajući se posebno ratnim pripadnicima 10. korpusa, Habulin je rekao da su u Hrvatskoj postavljeni temelji prije 70 godina na zasjedanju ZAVNOH-a, a vi ste ispisali svijetlu povijest naše domovine i na to treba podsjećati mlade.

Tito predložio ime korpusa

O osnivanju, ulozi i putu Desetog korpusa govorio je Dragutin Mrkoci, ratni pripadnik te jedinice koji je istaknuo da je 10. korpus zagrebački ime dobio na prijedlog vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita, naglasivši da je posebno radostan i ponosan što se na ovaj način obilježava obljetnica. "Budući da smo djelovali na području Zagreba i okolice, koja je Nijemcima zbog strateškog položaja i prijestolnice vodstva NDH-a bila od posebne važnosti, naša je borba bila time dodatno otežana", dodao je Mrkoci. Korpus je formiran od sedam brigada i više samostalnih jedinica 32. i 33. divizije i sedam snažnih partizanskih odreda – Kalničkog, Zagorskog, Zagrebačkog, Podravskog, Bjelovarskog, Moslavačkog i Pokupskog. Zapovjednik korpusa bio je Vladimir Matetić (kasnije Mate Jerković), komesar Ivan Šibl, pomoćnik Šime Balen, a načelnik Josip Rukavina. Među drugima, u Štabu 10. korpusa bio je šef Personalnog odsjeka Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik.

Deseti korpus je djelovao između Ilove, Save, Sutle i Drave, nadomak samom Zagrebu i po Podravini. U sklopu svečanosti sudjelovao je i pjevački zbor "Lira" i Dubravko Sidor, dramski umjetnik koji je recitirao poeziju ratnih pripadnika 10. korpusa i kazivao ulomak "Mačak pod šljemom" ratnog komesara u jedinicama 10. korpusa – nedavno preminulog Jože Horvata.

Pripremio: Andrija Karafilipović