Izaslanstvo predsjedništva Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva u posjetu Veleposlanstva Ruske Federaciji u Zagrebu Ispis
Autor administrator   
Srijeda, 18 Lipanj 2014

Izaslanstvo predsjedništva Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva u posjetu Veleposlanstva Ruske Federaciji u Zagrebu

Dobro je ponekad osvrnuti se unatrag kako bi se sagledali fragmenti života u kojima su založeni temelji današnjih zbivanja. Temelji današnjih prijateljskih veza s Ruskom Federacijom sežu u daleku prošlost, a najnovija povijest njihovog razvoja je upravo navršila dvadeset godina.

Tim povodom izaslanstvo predsjedništva Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva na čelu s predsjednikom Društva Andrijom Karafilipovićem, 18. veljače posjetili su veleposlanstvo Ruske Federacije kako bi uručili veleposlaniku Ruske Federacije Robertu Markaryanu Diplomu Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva u znak priznanja i zahvale za 20 godina suradnje. U prijateljskom razgovoru s veleposlanikom uz šalicu čaja predsjednik Društva Andrija Karafilipović je rekao da je tijekom proteklih 20 godina Društvo kontinuirano surađivalo s Veleposlanstvom na provedbi različitih projekata iz područja  gospodarstva, kulturne i znanosti, a iz te suradnje su se razvili tople i prijateljske odnose koji traju i danas. Neprocjenjivom smatramo pomoć i potporu bivših veleposlanika Ruske Federacije, kao i sadašnjeg veleposlanika Roberta Markaryana, koju su oni godinama pružali aktivnostima Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva na području uspostavljanja i njegovanja prijateljskih veza između naroda Hrvatske i Rusije. Tijekom razgovora je bio predložen i plan budućih aktivnosti Društva u suradnji s Veleposlanstvom Ruske Federacije.  Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva u suradnji sa Socijaldemokratskom partijom planira organizirati seriju od deset predavanja na temu "Hrvatska i svijet" gdje će veleposlanici, između ostalih i veleposlanik Markaryan, govoriti o diplomatskim, gospodarskim i kulturnim vezama između zemalja, zatim posjet Splitu, Sinjskoj Alki, Novalji, Krku, gdje uz gospodarske razgovore planira se održati i predavanja veleposlanika.

Član predsjedništva Društva Bogoljub Lacmanović je čestitao veleposlaniku Markaryanu na sjajnoj organizaciji Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju u složenoj situaciji medijskog "hladnog rata" te je naglasio činjenicu da unatoč početne neprofesionalnosti nekih hrvatskih medija i pogledu komentara ceremonije otvaranja Igara, hrvatski sportaši i neki kulturni djelatnici ispričali su istinu o stanju na terenu, tako da su i medije konačno počeli prenositi stvarnu sliku stanja u Sočiju. Na kraju je g. Lacmanović zaželio puno sportske sreće te miran i siguran završetak Igara.

Predsjednik Izvršnog odbora Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i član predsjedništva Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva prof. dr. Stjepan Heimer je istaknuo da suvremene veze između Hrvatske i Rusije broje desetke godina postojanja te da su odnosi tijekom tog razdoblja bili ne samo službeni, već više prijateljski, gdje su se strane družile i posjećivale obiteljima i na takav način željele da se ruski prijatelji udomaće i osjećaju se u Hrvatskoj  kao kod kuće

Veleposlanik Markaryan je zahvalio članovima predsjedništva na posjeti i uručenom priznanju te je rekao kako će Veleposlanstvo Ruske Federacije i dalje pomagati i podupirati rad Društva. Također je obznanio da se u pogledu bilateralne suradnje s Hrvatskom planira sastanak međuvladine komisije po pitanjima trgovinske suradnje te suradnje na području znanosti i kulture. Ruske kompanije su zainteresirane sudjelovati u tenderima za geološka istraživanje eventualnih nalazišta nafte i plina u Jadranu, a s obzirom na složenu situaciju u INA-i, ruske naftne kompanije su zainteresirani u otkupljivanju dionica MOL-a u dogovoru s Vladom RH. Veleposlanik je obećao razgovarati s rukovodstvom tvrtke Lukoil o pružanju financijske potpore radu Društva te je izrazio čvrstu nadu u konačni uspjeh takvih razgovora. Po pitanju planova Društva za naredni period gdje bi se tražilo njegovo sudjelovanje, veleposlanik Markaryan je izrazio svoju spremnost za sudjelovanje u planiranim aktivnostima i predavanjima sukladno raspoloživom vremenu. U tijeku prijateljske razmjene mišljenja također je izrazio zadovoljstvo mudrošću politike vodstva RH u pogledu posjeta predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Sočiju te razumijevanjem delikatnosti političkog trenutka u kojem se taj posjet odvio. Na kraju je veleposlanik zahvalio svima prisutnima na predanom radu na učvršćivanju prijateljskih veza između naroda Hrvatske i Rusije te je pohvalio sadržaj časopisa koji izdaje Koordinacija. (Natalija Oštarijaš)