Proslava Kineske Nove godine, Godine konja Ispis
Autor administrator   
Srijeda, 18 Lipanj 2014

Proslava Kineske nove godine, Godine konja

 

Početkom veljače Hrvatsko-kinesko društvo nastavilo je sa svojom dugogodišnjom tradicijom obilježavanja Kineske nove godine u društvu kineskih veleposlanika.

 

Svaka Kineska nova godina vezana je i za Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva koje okuplja svoje članove u jednom od desetak kineskih restorana u Zagrebu. Prvih desetak godina bila su to redovna okupljanja u Veleposlanstvu Narodne Republike Kine. Potom se svečanost preselila u prostorije Socijaldemokratske partije Hrvatske, ponajviše zahvaljujući tadašnjem direktoru SDP-a Josipu Leki. Zatim se sve preselilo u restorane; "Asia" na Tomislavovom trgu ili na Zvijezdi, "Mister Chen", "Kun Lun", "Kineski grad", "Asia Gold" da bi se ove godine proslava održala u već spomenutom kineskom restoranu "Asia" na Zvijezdi.

 

Šezdesetak hrvata i tridesetak kineza oprostilo se od Godine zmije te su svi zajedno ušli u Godinu konja. Svečanosti su, na poziv domaćina i vlasnika restorana gospodina i gospođe Yinglie Chen i Xiaotong Chen Li te predsjednika Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Andrije Karafilipovića, prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Bili su tu i mnogi drugi uglednici iz kulturnog i političkog života naše zemlje poput saborskih zastupnika Stjepana Milinkovića i Davora Bernardića.

 

Nakon uvodnog govora i pozdrava gospodina Andrije Karafilipovića prisutnima su se obratili veleposlanica Narodne Republike Kine Deng Ying, predsjednik Sabora gospodin Josip Leko te na kraju Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović. U svojem obraćanju svi su istaknuli važnost društva prijateljstva i njegovu ulogu u odnosima između dvije zemlje, Kine i Hrvatske.

 

U prigodnom kulturno umjetničkom programu sudjelovali su operni pjevač Hrid Matić i nekoliko kineskih studenata koji studiraju u Hrvatskoj. Na kraju svečanosti veleposlanici Deng Ying predana je zahvalnica za cjelokupnu suradnju Hrvatsko-kineskog DP s Veleposlanstvom NR Kine dok su predsjedniku Sabora Leki i Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću uručeni prigodni pokloni.

 

Tekst i fotografije: Andrija Karafilipović, Tomislav Matošin i Ured Predsjednika RH Filip Širanović