Proslava Đurđevdana u Drežnici Ispis
Autor Branka Radulović, Tomislav Matošin   
Srijeda, 06 Srpanj 2011

Topli proljetni dan privukao je u Drežnici mnogobrojne članove, Hrvatsko-kineskog dp kao i članova Koordinacije HDP, oko 200 građana Drežnice i okolnih mjesta te učesnike kulturno-umjetničkog programa i Rijeke, Peroja, Jezerana kao i izaslanika predsjednika RH, prof. dr. Sinišu Tatalovića.

Mještani su dočekali visoke uzvanike i članove društava prijateljstva u Spomen parku u centru Drežnice gdje su članovi društava prijateljstva položili vijence ispred spomenika žrtava Drežnice u II svjetskom ratu. Uslijedio je prijem u Mjesnom odboru gdje su goste primili predstavnici Hrvatsko-ruskog DP i Hrvatsko-kineskog DP na čelu s predsjednicom Brankom Radulović i Gojkom Zrnićem.

Poslije prijema i kraćeg domjenka, u Domu omladine, u drežničkoj osnovnoj školi otvorena je izložba umjetničke fotografije "Upoznajmo Kinu". Potom je uslijedio kulturno-umjetnički program u izvedbi Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Đurđevdan" te ostalih umjetničkih ansambala iz Rijeke, Peroja i iz Srbije. Oduševljene goste, koji su nazočili programu na otvorenoj sceni mjesnog trga, pozdravio je izaslanik predsjednika RH dr. Siniša Tatalović i glavni tajnik Koordinacije HDP, predsjednik Hrvatsko-kineskog i Hrvatsko-ruskog DP, narodni izaslanik, veleposlanik g. Andrija Karafilipović.

U delegaciji posjeta u Drežnici bili su predstavnici društva prijateljstva s Poljskom, Rusijom i Velikom Britanijom Mira i Duško Đermanović, predsjednica Hrvatsko-poljskog društva, prof. Jadranka Huljev, Predrag Lakićević, Tomislav Matošin, Zinka Serdarević i Draško Radusinović.

Učesnici proslave posjetili su i Srpsku pravoslavnu crkvu gdje je protojerej o. Miloš Orelj sa suradnicima održao svetu misu. Otac Miloš Orelj ugledni je svećenik kojeg u društvima prijateljstva i javnosti izuzetno cijene što kao svećenik potpomaže ovakva druženja sa stranim zemljama. Nositelj je obnove i izgradnje mjesne crkve srušene u II svjetskom ratu te njegovanja revolucionarnih tradicija II svjetskog rata.

Drežnicu, spomen područje poginulim u II svjetskom ratu te spomen područje kosturnice gdje je za vrijeme II svjetskog rata bila smještene vojno-partizanska bolnica koju okupator nije nikada otkrio posjećivali su u više navrata i prijašnjih godina članovi društva prijateljstva gdje su također položili vijence u znak sjećanja.  U dugogodišnjoj suradnji s društvima Drežnice i Općinom Drežnica družili su se i mnogi veleposlanici i njihovi suradnici; NR Kine, Ruske Federacije, Slovačke i Norveške. Prethodnih godina Drežnicu je posjetio i prijašnji predsjednik Stjepan Mesić sa suradnicima kao i sadašnji predsjednik RH prof. dr. Ivo Josipović.

Na kraju programa gospođa Branka Radulović i svećenik o. Miloš Orelj zahvalili su izaslaniku Ureda predsjednika Siniši Tataloviću i, kako su naglasili, odali priznanje narodnom izaslaniku, veleposlaniku Andriji Karafilipoviću, na čiju inicijativu su se u Drežnici ostvarili niz značajnih izložbi i predavanja veleposlanika. Prilikom svojih posjeta spomenuti veleposlanici darovali su drežničkoj školi dva kompjutera, dva televizora te kompletnu audio opremu.

Divna riječ, prijateljstvo koju je Isus Krist označio najvećim stupnjem ljubavi izgovarat će se u Drežnici svakodnevno, iskreno i od srca jer samo tako izgovorena je stvarna i pozitivna energija.