Promocija knjige "Italija, naš najveći i najmoćniji susjed" Ispis
Autor Tomislav Matošin   
Nedjelja, 07 Studeni 2010

Organizatori promocije, uz Europski dom, bili su Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva uz Hrvatsko-talijansko društvo prijateljstva te Europski pokret Hrvatska. Uz autora, bivšeg veleposlanika u Italiji, Drage Kraljevića, knjigu su promovirali i saborski zastupnik Tonino Picula, koji je napisao predgovor knjizi, profesor Branko Caratan, bivši veleposlanik u Švedskoj, te u ime izdavačke kuće "Adamić" gospodin Franjo Butorac. Urednik i voditelj tribine bio je narodni izaslanik i veleposlanik Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva.

Među stotinjak okupljenih, promociji je prisustvovao veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, koji se obratio prisutnima s nekoliko riječi a između ostalog je naglasio kao nas Jadran spaja a ne razdvaja, kako želi vidjeti što prije Hrvatsku u Europskoj Uniji te je pozdravio ideju o objavi i promociji knjige na talijanskom jeziku te obećao pripomoći u toj realizaciji. U publici su bili i sudac Ustavnog suda Mato Arlović, bivši veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Franjo Zenko, predsjednik Izvršnog odbora Koordinacije HDP Stjepan Heimer te nekoliko gostiju iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Knjiga "Italija, naš najveći i najmoćniji susjed" objašnjava i analizira probleme s kojima se suočavao njezin autor, Drago Kraljević, obnašajući dužnost veleposlanika u Rimu u periodu od 2001. do 2005. godine. Budući je Kraljević sociolog po struci, u knjizi nam sa sociološko-diplomatskog aspekta pruža uvid u stanje hrvatsko-talijanskih odnosa u to vrijeme kao i o otvorenim pitanjima i tadašnjim međunarodnim prilikama.

Na početku promocije imali smo priliku čuti nekoliko talijanskih pjesama u izvedbi prvaka opere HNK, Hrida Matića, koji je i predsjednik Hrvatsko-talijanskog društva prijateljstva dok je program zaključen izložbom slika slikarske sekcije Hrvatsko-talijanskog društva prijateljstva uz mali domjenak.