Posjet kineske delegacije iz Guangdong provincije Ispis
Autor Tomislav Matošin   
četvrtak, 07 Listopad 2010

Delegaciju visokih trgovinskih predstavnika, koju je predvodio dopredsjednik Političko savjetodavnog odbora provincije Guangdong g. Tang  Bingquan primio je glavni tajnik Koordinacije HDP i predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva g. Andrija Karafilipović, nekoliko članova i prijatelja Društva a razgovorima su prisustvovali i predstavnici veleposlanstva NR Kine u Zagrebu.

Delegacija je izrazila izrazito zanimanje za ulaganje u Hrvatsku, poboljšanje trgovinskih odnosa kao i želju za boljom turističkom ponudom u njihovoj provinciji obzirom da doživljavaju našu zemlje kao vrlo atraktivnu turističku destinaciju. Vrijednost trgovina robe između ove provincije i Hrvatske u 2009. godini iznosila je oko 180 miliona USD dok je u prvih 6 mjeseci 2009. godine ostvaren promet u vrijednosti od 120 miliona USD. Jedna od zadaći delegacije bila je i uspostaviti veze i odnose kako bi se dosegao i premašio promet robom iz 2007. godine koji je iznosio više od 300 miliona USD.

Guangdong je obalna provincija na jugoistoku Kine, površinski tri puta veća od Hrvatske, koja ima približno 100 miliona stanovnika. Jedna je od, ukupno 22, ekonomski najjačih provincija, te je na prvom mjestu, kojeg drži još od 1989. godine, po rastu BDP-u. Od ukupnog kineskog izvoza 12 % otpada na ovu provinciju. U njezinom glavnom gradu Guangzhou održava se najveći kineski uvozno-izvozni sajam.