Prezentacija knjige Ante Vukasovića „Prinosi građenju mostova hrvatsko-slovačkog prijateljstva“ Ispis
Utorak, 27 Siječanj 2009

 

Dana 27.01.2009 u prostorijama Tribine grada Zagreba održana je prezentacija knjige autora prof. dr. Ante Vukasovića „Prinosi građenju mostova hrvatsko-slovačkog prijateljstva“. Prof. dr. Ante Vukasović poznati hrvatski pedagog bio je dugogodišnji predsjednik i osnivač Društva Hrvatsko-slovačkog prijateljstva, čiji je cilj spajanje obaju naroda i kultura. 

Cilj knjige bio je predstaviti rad Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva ali i hrvatsko-slovačke poveznice. Knjiga donosi originalne tekstove koji su bili tiskani u slovačkim i hrvatskim časopisima i zbornicima o hrvatsko-slovačkim odnosima i radu Društva, radove prof. dr. Vukasovića iz područja pedagogije i bibliografiju o Društvu.

Navedena knjiga je dar Društvu koje ove godine slavi svojih prvih petnaest godina postojanja. Tijekom tih godina ostvareni su brojni kontakti, putovanja, prezentacije, obilježavanja obljetnica graditelja mostova hrvatsko-slovačkog prijateljstva te sudjelovanja na brojnim kulturnim manifestacijama. Nakon knjiga "Graditelji mostova hrvatsko-slovačkog prijateljstva" i "Naših prvih 12 godina" Ante Vukasović najnovijom knjigom „Prinosi građenju mostova hrvatsko-slovačkoga prijateljstva“ završava svoju trilogiju o Društvu hrvatsko-slovačkoga prijateljstva. U ovoj kao i u navedenim knjigama zapisana je i obrađena sažeta povijest društva kroz njegovu suradnju sa raznim kulturnim i umjetničkim organizacijama i društvima kako u Hrvatskoj tako i u Slovačkoj, te prisjećanje mnogobrojnih putovanja po Slovačkoj, raznih prezentacija i kulturnih manifestacija. U knjizi je spomenuta i suradnja sa mnogobrojnim ljudima iz Hrvatske ali i iz Slovačke koji su svojim radom i zalaganjem pripomogli razvijanju suradnje između ova dva naroda. O samoj knjizi kao i o kulturnoj i znanstvenoj suradnji govorili su : Predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva Zlatko Heršak, prof. dr. Vladimir Strugar, pedagog i bivši ministar prosvjete, dr. sc. Agneza Szabo, povjesničarka, te prof. dr. Ante Vukasović, autor knjige. Profesor na Filozofskom fakultetu, kroatista Martin Machata pročitao je recenziju knjige istaknutog slovačkog kroatiste i dopisnog člana HAZU-a Ph.Dr. Jana Jankoviča. Na promociji su bili prisutni i prvi hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Republici gospodin Đuro Deželić, prof. Zlatko Stahuljak, prvi hrvatski veleposlanik u Češkoj republici, te prvi tajnik Veleposlanstva Slovačke Republike u Hrvatskoj gospodin Igor Derco. Promociju je svojim nastupom uveličao i pjevački zbor "Industrogradnja" sa kojime Društvo Hrvatsko-slovačkog prijateljstva dugi niz godina uspješno surađuje sa izvedbom slovačkih i hrvatskih pjesmama.


Tomislav Heršak, prof.